BRCGS S&D gecertificeerd
Deskundig advies
Duizenden artikelen direct uit voorraad
Prijzen excl. BTW Prijzen incl. BTW
Assortiment

Nieuws

De selectie is aan uw winkelwagen toegevoegd.

SUP - regelgeving per april 2022

04-01-2023 - Auteur: Weststrate

Het te verwachten ontmoedigingsbeleid voor het gebruik van met name plastic bekers en wegwerpverpakkingen voor voedsel is nu verder uitgewerkt. De overheid wil dat er een kentering komt van wegwerp naar hergebruik om zodoende plastic soep te voorkomen en wordt er zorgvuldiger omgegaan met grondstoffen en laten we uiteindelijk een schonere wereld achter.

Dit beleid wordt stapsgewijs verder ingezet met maatregelen per juli 2023 en in 2024. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen consumptie ter plaatse en consumptie onderweg (afhaal en bezorging).

Per juli 2023, komt er net zoals destijds op de plastic draagtassen, een verbod op het gratis verstrekken van plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik. 

Voor consumptie onderweg en afhaal geldt per juli 2023 dat een bedrag betaald moet worden voor plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen, bovenop de prijs voor de koffie of de maaltijd. Dit geldt ook voor de op het oog papieren bekers waaruit bijvoorbeeld veel koffie to go wordt gedronken. Hier zit namelijk ook een laagje plastic in. Ondernemers mogen zelf het bedrag bepalen wat ze voor een plastic beker of -bakje gaan vragen. 

Alternatieven 100% papieren - en andere plasticvrije wegwerpverpakkingen blijven wel toegestaan. Hergebruik wordt direct gestimuleerd doordat je als ondernemer zelf herbruikbare alternatieven moet aanbieden voor maaltijden en dranken die ter plekke worden bereid of het verder stimuleren dat uw klanten zelf een mok, bord of bakje meenemen. 

In 2024 zijn plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen in principe niet toegestaan als je ter plaatse in een horecagelegenheid, op een festival of op kantoor eet of drinkt.

Voor consumptie ter plaatse, bij bedrijven en in de horeca, wordt herbruikbaar servies, koffiemokken, borden etc. het uitgangspunt (m.u.v. zorginstellingen). 

Hoogwaardige recycling Wanneer het echt nodig is, kunnen bedrijven ervoor kiezen bepaalde plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen te blijven gebruiken, mits ze 75%-90% hiervan weer inzamelen voor hoogwaardige recycling. Dat kan door gescheiden inzameling met bijvoorbeeld een retoursysteem, zodat van de grondstoffen weer nieuwe bekers en bakjes gemaakt kunnen worden.